Cold House

Hidegtálak, szendvicsek, saláták, egyéb hidegkonyhai termékek készítése felsőfokon

Francia ételkülönlegességek:

1.: Quiche /Kís/: A vajastésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, és behelyezzük a kivajazott tepsibe vagy formába. A paradicsomot felkarikázzuk, a kecskesajtot felszeleteljük. Rétegesen rátesszük a tésztára. A tetejét megszórjuk friss, vagy szárított kakukkfűvel. A végén összekeverünk tejszínt, tojást, pici sót, szerecsendiót, petrezselymet és leöntjük vele a rétegezett tésztánkat, majd megsütjük.

2.: Francia hagymaleves: Erős tűzön a vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a fél karikára vágott hagymát. Sózzuk, és pár percig pirítjuk, hogy egy kicsit összeessen. Ezután felengedjük alaplével, vagy vízzel és felforraljuk. Forrás után egy kevés tejszínes kötéssel behabarjuk, majd ízesítjük egy pici mustárral, fehérborssal, fehérborral, sóval, szerecsendióval. Ízlés szerint lehet beletenni egy pici gyömbért, és egy kevés apróra zúzott fokhagymát. Kiforraljuk, és sajtos pirítóssal tálaljuk.

3.: Burgundi marhapörkölt: A marhahúst kockákra vágjuk, majd olajon, erős tüzön jól megpirítjuk. Hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát, és vöröshagymát, és a kicsit vastagabb karikákra vágott sárgarépát. Lassú tüzön megpiritjuk ezeket is, majd adunk hozzá 2 evőkanál lisztet. Jól elkeverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a vörösbort addig, hogy a húst háromnegyedig ellepje. Tovább vízzel engedjük teljesen fel. Adunk hozzá babérlvelet, kakukkfűvet, petrezselymet, szegfűszeget, sót, borst. Lassú tüzön néhai kevergetés mellett kb. másfél óráig főzzük. Ha már majdnem kész akkor cikkekre vágott gombát adunk hozzá, és még főzzük egy kicsit. Szükség esetén vörösborral, vagy vízzel felengedhetjük még. Főtt burgonyával, vagy tésztával tálaljuk.

Angol ételkülönlegességek:

1.: Oxfordi húspogácsák: 1 db vöröshagymát megtisztítunk, majd egy reszelő segítségével lereszeljük. 3 db burgonyát megfőzünk, összetörünk, a hagymával, 1 tojással együtt az 50 dkg darált marhahúshoz adjuk, és megfűszerezzük sóval, borssal, majorannával.  Gombócokot csinálunk belőle, mindegyiket egy bacon szalonnába csavarjuk, majd egy fogpiszkáló segítségével összetűzzük. Egy olajozott tepsibe tesszük őket, és kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor salátával kínáljuk.

2.: Párolt hal: Lapos üvegedénybe tesszük a sózott, borsozott halat, adunk hozzá vajat és fehérbort. Lefedjük az edényt és a legmagasabb fokozatra állítva a sütőt öt-hat percig melegítjük, míg teljesen ki nem fehéredik. Öt percig állás után héjában főtt burgonyával tálalható is.

Orosz ételkülönlegességek:

1.: Grúz szárnyas szavici: Az egész csirkét négybe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a vajon megpároljuk. Kevés vizet, babérlevelet, összezúzott fokhagymátt, és egy kis konyakot adunk hozzá. Amikor a hús puha, kiszedjük, a levét leszűrjük, majd pirított diót teszünk bele. Rászórunk lisztet, felengedjük tejszínnel és fehérborral, majd besűrítjük.
A csirkét petrezselyemmel meghintve, a diós mártással és rizzsel tálaljuk.

2.: Harcsó: A felkockázott birkahúst feltesszük vízbe főzni. Lehabozzuk, és apró kockára vágott vöröshagymát teszünk a húslébe. Megsózzuk és tovább főzzük. Vajon pirítunk egy kis paradicsompürét és a leveshez adjuk. Félig megfőzzük, majd teszünk bele rizst, zúzott fokhagymát, apróra vágott zellerzöldet és a savanyított szilvát. Újabb fél óra főzés után kaporral meghintve tálalhatjuk.

Indiai ételkülönlegességek:

1.: Hindu lencseleves: A lencsét egy éjszakára beáztatjuk. Friss paradicsomot meghámozunk, felszeletelünk, vöröshagymát apróra vágunk. A leveshez birkahúst kockázunk fel majd a hagymával, lencsével, paradicsommalmal felforraljuk. Befűszerezzük 1 kis rúd fahéjjal, 4-5 szem szegfűborssal, sóval, borssal. Lefedjük, és megfőzzük. Egy padlizsánt meghámozunk, felkockázunk, majd a margarinon megpároljuk.
A padlizsánnal és citromkarikával tálaljuk a levest.

2.: Kasmíri báránypecsenye: A bárányt megtisztítjuk, felszeleteljük. Szeletelt vöröshagymát, szeletelt fokhagymát, gyömbért, kiskanál pirospaprikát, chiliport, kevés fahéjat, koriandert összekeverünk, és megpirítjuk olajon. Hozzáadunk paradicsompürét,  és egy kevés vizet. Felforraljuk, lehűtjük, és a húsra öntjük. 1-2 napra berakjuk a hűtőbe pácolódni. Végül sütőben puhára pároljuk. Sütés közben pótolhatjuk a vizet. tálaláskor rizzsel, és az átszűrt mártással tálaljuk.

Japán ételkülönlegességek:

1.: Jakitori: A csirke egyik combját kifilézzük, és az egyik mellével, zuzájával, májával felkockázzuk. Felváltva hurkapálcikára húzzuk. Fél deci rizspálinkából, sóból, őrölt gyömbérből, kevés barnacukorból, borsból, és szójaszószból csinálunk egy páclevet. Ebben pácoljuk 1-2 órát, majd ezzel a lével locsolgatva rostlapon megsürjük. Grillezett zöldséget, rizst, vagy burgonyaköretet adunk hozzá.

2.: Sukiyaki: Csirkemellet csíkokra vágjuk, majd kevés olajon megpiritjuk. Ezután  csíkokra vágott újhagymát, zellert, sárgarépát, gombát, kelkáposztát, parajt és rádobjuk a csirkére. teszünk rá egy kevés paradicsompürét, sót, borst, őrölt gyömbért, szójaszószt, és felengedjuk egy kevés alaplével. Pár percig pároljuk, és rizzsel tálaljuk.

Kínai ételkülönlegességek:

1.: Hongkongi marhacsíkok: A marhacombot nagyon vékonyra felszeleteljük, majd vékony csíkokra vágjuk. Serpenyőben forró olajon 3-4 percig sütjük. Adunk hozzá vékony csíkokra vágott sárgarépát, őrölt gyömbért, szeletelt vöröshagymát, sót, borst, fél dl cherryt, szójaszószt, egy csipet cukrot, és egy kevés vizet. Miután kész friss paradicsomot vágunk bele, és rizzsel, vagy tésztával tálaljuk.

2.: Sanghai omlós csülök: Egy szép csülköt, megtisztitunk, majd óvatosan kicsontozunk, hogy egészben maradjon. A felesleges zsírrészeket levágjuk róla. Bedörzsöljük sóval, borssal, őrölt gyömbérrel, és 1-2 órát állni hadjuk. Ezután beletesszük egy lábosba, felöntjük vízzel és felforraljuk. Utána áttesszük egy serpenyőbe és adunk hozzá 1 liter tiszta vizet, 1 vöröshagymát félbe vágba, 3 szál újhagymát, 1 dl cherryt, 1,5 dl szójaszószt, egy csipet cukrot, és egy csipet sót. Lassú tüzön fedő alatt puhára főzzük. Majd kivesszük, kicsit hadjuk hűlni, felszeleteljük. A mártást leszürjük, és egy kicsit besűrítjük, majd ezzel tálaljuk. Köretként bármit adhatunk.

Török ételkülönlegességek:

1.: Pirincli pilic ( Rizses csirke ): Mazsolát, és rizst áztatunk be melegvízbe egy fél órára, majd lecsöpögtetjük. Egy nagyobb lábosban kevés vajon egy darabolt csirkét megpirítunk. Adunk hozzá szeletelt vöröshagymát, kockára vágott paradicsomot, kockázott csirkemájat, sót, borst. Felengedjük alaplével. Egy serpenyőben pirítunk 25 dkg fenyőmagot és beleöntjük a csirkéhez, majd ugyanabban a serpenyőben üvegesitünk  rizst, és szintén belerakjuk a csirkéhez. Fedő alatt lassú tüzön készre pároljuk. A végén jó nagy adag apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

2.: Kiymali mercimek ( Lencsés darált hús ): A lencsét előző nap beásztatjuk, lecsöpögtetjük, majd feltesszük, és megfőzzük. Vöröshagymát apróra vágunk, és serpenyőben megpiritjuk. Hozzáadjuk a darált húst, sót, borst. Ezt is lepiritjuk, majd hozzáadjuk a lencsét, egy kevés paradicsompürét, kevés vizet, és készre főzzük.

Német ételkülönlegességek:

1.: Bajor csülök: A csülköt kicsontozzuk, és jó erősen bepácoljuk. A pácba teszünk jó sok zuzott fokhagymát, sót, borst, őrölt köményt, majorannát, és olajat. Ezzel jól bedörzsöljük, és néhány órára hűtőbe rakjuk. Majd serpenyőben vagy grillen folyamatosan kevés sörrel locsolgatva készre sütjük. Steak burgonyával, és egy korsó sörrel tálaljuk.

2.: Rajnai felfújt: A burgonyát lereszeljük, és egy kicsit kinyomkodjuk. Serpenyőben apróra vágott vöröshagymát piritunk, majd rádobjuk a burgonyát, amit szintén megpiritunk egy kicsit, és kihűtünk. 3-4 tojást sóval, borssal jól felverünk és összekeverünk a burgonyával. Kivajazott tepsibe öntjük, a tetejére apró kockára vágott husos szalonnát szórunk, és sütőben készre sütjük.

Lengyel ételkülönlegességek:

1.: Hideg céklaleves: A céklát, és egy kevés kovászos uborkát vékony csíkokra vágunk. A cékla levét tejföllel, natúr joghurttal, sóval, borssal leves sűrűségüre keverjük, és beletesszük a csíkozott uborkát, és céklát. Jól lehűtjük, és tálaláskor főtt tojáskarikákat teszünk rá.

2.: Sziléziai göngyölt karaj: A karajt kiütögetjük, sózzuk, borsozzuk, és megkenjük vékonyan mustárral. Teszünk rá apróra vágott hagymát, kockára vágott szalonnát, kolbászt, csemegeuborkát. Feltekerjük és cérnával átkötjük, hogy ne essen szét. Serpenyőben kevés olajon minden oldalát megsütjük, majd felengedjük egy kis vízzel, és fedő alatt megpároljuk. Kivesszük, és a lébe szórunk egy kis lisztet, tejfölt, sót, és egy kevés citromlevet. Tálaláskor ezzel a mártással öntjük le.

Svájci ételkülönlegességek:

1.: Zürichi borjúmetélt: A borjúhúst vékony, hosszú csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, liszttel összekeverjük, és olajon hirtelen megsütjük. Kivesszük az olajból és melegen tartjuk. A visszamaradt olajba dobunk egy kis vajat, és apróra vágott vöröshagymát piritunk rajta. Szeletelt gombát teszünk rá, sót, borst, citromlevet, és felengedjük fehérborral. Tejszínes habarással sűrítjük, amit kukoricalisztből készítünk, és beledobjuk az előre megsütött borjúcsíkokat. Kiforraljuk, és jó sok apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Burgonya körettel tálaljuk.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 6
Heti: 33
Havi: 10
Össz.: 30 840

Látogatottság növelés
Oldal: Ételkülönlegességek II.
Cold House - © 2008 - 2024 - coldhouse.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »